Community education for the oregano and damiana entrepreneurship in the community of Camargo
Published 2023-07-04
Keywords
- Training,
- damiana,
- entrepreneurship,
- oregano
How to Cite
Copyright (c) 2023 Jorge Arturo Velázquez-Hernández, Marcela Romero-Zepeda, Agustín Martínez-Anaya
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Métricas alternativas
Abstract
Training makes it possible to appropriate knowledge and thus behaviors of people and organizations to enhance their capacities for economic and human development. Therefore, a training proposal was made regarding the use and commercialization of oregano and damiana in the Camargo Community, in the Peñamiller municipality of Queretaro during the year 2022 in which, a focus group showed interest and participation, awareness, knowledge that allow them to open up individual and collective possibilities. Peñamiller is an area whose challenge is to open employment options for its inhabitants and the use of its natural resources. The linking of institutions, experts and wills, with the socialization of knowledge in sustainable rural entrepreneurship, allowed in a consensual way to achieve the implementation of this social intervention.
Downloads
References
- Borja, A., Carvajal, H. y Vite, A. (2020). Modelo de emprendimiento y análisis de los factores determinantes para su sostenibilidad. Revista Espacios 41(24): 183-196.
- Campos, A. (2018, abril 11). Orégano y damiana. Diario de Querétaro. https://www.pressreader.com/
- Castillo, B. (2020). 6 tipos de métodos de investigación. Guía Universitaria. Disponible en: https://guiauniversitaria.mx/6-tipos-de-metodos-de-investigacion/, consultada el 16 de mayo del 2021.Jaureguiberry, M. (2021). ¿Qué es la capacitación? Facultad de Ingeniería. Disponible en: https://www.fio.unicen.edu.ar/usuario/segumar/Laura/material/Que%20es%20la%20Capacitaci%F3n.pdf, consultado el 15 de mayo del 2021
- Jaureguiberry, M. (2021). ¿Qué es la capacitación? Facultad de Ingeniería. Disponible en: https://www.fio.unicen.edu.ar/usuario/segumar/Laura/material/Que%20es%20la%20Capacitaci%F3n.pdf , consultado el 15 de mayo del 2021.
- Organización de las Naciones Unidas. (2017). El estado mundial de la agricultura y la alimentación.
- Parra-Penagos, C. y Rodríguez-Fonseca, F. (2016). La capacitación y su efecto en la calidad dentro de las empresas. Rev.investig.desarro.innov 6(2), 131-143. Doi: http://dx.doi.org/10.19053/20278306.4602
- Poder Ejecutivo del Estado de Querétaro. (2021). Peñamiller. Querétaro.gob. Disponible en: https://www.queretaro.gob.mx/municipios.aspx?q=RrRbGx+QAUiTklVF4d7tZg== , consultado el 15 de mayo del 2021.
- Rodríguez, G. (2017). Unidad para la conservación y aprovechamiento sustentable de vida silvestre nativa (UMA) como propuesta de manejo en la microcuenca Villa Emiliano Zapata, Querétaro (Tesis de Maestría). Recuperado de: http://ri-ng.uaq.mx/bitstream/123456789/1358/1/RI007550.pdf
- Schwentesius, R. y Ayala, A. (2014) Seguridad y Soberanía alimentaria en México, análisis y propuestas de política. México. Plaza y Valdes.
- SEDESOL. (2017). Informe anual sobre la situación de pobreza y rezago social 2017. SEDESOL. Disponible en: http://diariooficial.gob.mx/SEDESOL/2017/Queretaro_013.pdf
- Tello, D. y Tello, L. (2015). Capacitación en área rural que es básica para una productiva beneficiosa. Anales Científicos, 76(2), 1-8. DOI: http://dx.doi.org/10.21704/ac.v76i2.787
- UAP. (2009). Población y Sociedad Rural. Análisis y Prospectiva – AgrInfo, (12), 1-6. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/analisis-y-prospectiva/Agrinfo12_tcm30-88390.pdf
- Ugalde, F. (2017, 23 de enero). Maldición Minera. Plaza de Armas. Consultado el 19 de abril de 2021, disponible en: https://plazadearmas.com.mx/maldicion-minera/
- Wais, I. (2021). Agotamiento de Recursos Naturales. Disponible en: https://www.mendoza.conicet.gov.ar/portal/enciclopedia/terminos/RecNatAgo.htm , consultado el 15 de mayo del 2021.
- Werther, W. y Davis, K. (2008). Capacitación y desarrollo. En Administración de recursos humanos, el capital humano de las empresas (pp. 252-280). México: McGrawHill. Disponible en: http://euaem1.uaem.mx/bitstream/handle/123456789/2106/415_11.pdf?sequence=1&isAllowed=y