Vol. 2 No. 1 (2020): PURIQ (January-April)
Articles

Bacteriological quality of water for human consumption and acute diarrhea disease in the district of Razuri. Province of Ascope. La Libertad

Jorge Wilmer Elías Silupu
National University of Trujillo
Bio
Carlor Alexander Avalos Luis
National University of Trujillo
Bio
Jessica Medrano Obando
National University of Trujillo

Published 2020-03-12

Keywords

  • Bacteriological water quality; drinking water; acute diarrheal disease

How to Cite

Elías Silupu, J. W., Avalos Luis, C. A., & Medrano Obando, J. (2020). Bacteriological quality of water for human consumption and acute diarrhea disease in the district of Razuri. Province of Ascope. La Libertad . Puriq, 2(1), 3–15. https://doi.org/10.37073/puriq.2.1.69

Métricas alternativas

Abstract

The objective of the study was to determine the bacteriological quality of water for human consumption and the acute diarrheal disease, in the district of Rázuri. Province of Ascope. Department of La Libertad - Peru. Depending on the type of research is applied and quantitative. Method: prospective study, statistical, interpretative, documentary and judgmental. With a quasi-experimental design with longitudinal cut. The samples of water were collected from 14 localities in 03 sampling points: In well, in reservoir and public network; and microbiological analyzes of water were assessment by the laboratory of the Office of Environmental Health of the sub management of the promotion of the Territorial Management - GERESA / LL. For the determination of acute diarrheal disease (ADD) the data are taken from the record of medical consultations of the Health Center of Rázuri - MINSA and Logging Software doctor - Health Post Malabrigo - ESSALUD. 2018. In the statistical validation was used the non-parametric test Fisher exact test and Chi square test both with a confidence level of 95%, determined in terms of bacteriological quality of the water suitable for the towns of Puerto Malabrigo, dry bush, Paradise, The Pearl of Macabí, Macabí High, Line, Pancal and within groups of unfit for the towns of San Mateo, El Palomar, Santa Rosa, the García, The Corlib, The Algodonal, and the New Paradise. The drinking water is safe for human consumption to 100 per cent for the urban area administered by SEDALIB and 50 per cent for the rural area administered by JASS. Attended to 318 (77%) cases of aqueous EDA from the urban area. It is concluded that there is no statistically significant difference in the bacteriological quality of drinking water chlorinated administered both in the urban area and the rural area. There is no significant difference in the cases of EDA between the urban area and the rural area. In the urban area, administered by SEDALIB, there is an inverse relationship between chlorinated water suitable for human consumption with respect to the presence of bacteria, therefore, cases of EDA may have other sources such as the consumption of contaminated food; whereas, for the rural area, administered by JASS, these may be due both to water as to contaminated food.

Downloads

Download data is not yet available.

References

  1. Avila, S.; Estupiñán, S. 2011. Calidad bacteriológica del agua de consumo humano de la zona urbana y rural del municipio de Guatavita, Cundinamarca, Colombia. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología. 50(2):163-168.
  2. Frazier, W.; Westhoss, D. 1999. Microbiología de los alimentos. Editorial Acribia S.A. Tercera edición. Zaragoza España. 522 pp.
  3. Hernadez, R. 2006. Metodología de la Investigación Científica. Ed. Mc Graw Hill. Cuarta Edición. México. 122-241 pp.
  4. Minsa. Dirección General De Epidemiología. 2006. Análisis de la Situación de Salud. 2005. OGE-004/010. Li-ma. Perú. 148-150. Disponible en: http://www.dge.gob.pe/publicaciones/pub_asis/asis15.pdf.
  5. Minsa. 2011. Reglamento de la Calidad del Agua para Consumo Humano. DS N° 031-2010-SA. Dirección General de Salud Ambiental. Ministerio de Salud. 1° Edición. Lima – Perú. 46 pp.
  6. Mossel, D.; Moreno, B. 1999. Microbiología de los alimentos. Fundamentos ecológicos para garantizar y comprobar la inocuidad y la calidad de los alimentos. Editorial Acribia S.A. Zaragoza. España. 375 pp.
  7. Organización Mundial de Gastroenterologia. 2012. Diarrea aguda en adultos y niños: una perspectiva mundial. 26 pp.
  8. Organización Mundial de Salud. 2004. Guía para la calidad del agua potable. Tercera edición. Volumen 1. Ginebra. 398 pp.
  9. Osnaya, P. 2013. Evaluación de la Calidad de Agua en seis delegaciones del distrito Federal en un contexto de Cambio Climático y Propuestas de Adaptación. Tesis para optar el grado de Maestro en Ingeniería Ambiental. México. Universidad Nacional Autónoma de México. Programa de Maestría y Doctorado en Ingeniería Ambiental. Disponible en: http://132.248.9.195/ptd2013/septiembre/0701253/0701253.pdf.
  10. Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD). 2012 A. Consensos para enrumbar al Perú. Perú. 204-208 pp.
  11. Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD). 2012 b. Política de Estado sobre los Recursos Hídricos. Perú. 9-12, 134-138 pp.
  12. Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD). 2014. Acuerdo Nacional para trabajar de acuer-do a Declaración del foro. Perú. Disponible en: http://acuerdonacional.pe/wp-content/uploads/2014/06/3-Declaracion-a-favor-de-la-Infancia-19-abril-2004.pdf.
  13. Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD). 2015. Compromiso de diálogo para lograr un Acuerdo Nacional. Perú. Disponible en: http://acuerdonacional.pe/politicas-de-estado-del-acuerdo-nacional/antecedentes/compromiso-de-dialogo-para-lograr-un-acuerdo-nacional/.
  14. Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD). 2016 a. 33° Política de Estado sobre los Recursos hídricos. Perú. Disponible en: http://acuerdonacional.pe/politicas-de-estado-del-acuerdo-nacional/politicas-de-estado%E2%80%8B/politicas-de-estado-castellano/iv-estado-eficiente-transparente-y-descentralizado/33-politica-de-estado-sobre-los-recursos-hidricos/.
  15. Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD). 2016 b. 15° Política de Promoción de la Seguri-dad Alimentaria y Nutrición. Perú. Disponible en: http://acuerdonacional.pe/politicas-de-estado-del-acuerdo-nacional/politicas-de-estado%E2%80%8B/politicas-de-estado-castellano/iv-estado-eficiente-transparente-y-descentralizado/33-politica-de-estado-sobre-los-recursos-hidricos/.