Vol. 1 No. 02 (2019): PURIQ (July-December)
Articles

Nutritional Food Security in Peru: Agrifood Availability

Perfecto Chagua Rodríguez
National Autonomous High Andean University of Tarma
Bio
Rafael Julián Malpartida Yapias
National Autonomous High Andean University of Tarma
Bio
Elmer Robert Torres Gutiérrez
National Autonomous High Andean University of Tarma
Bio
Jimmy Pablo Echevarría Victorio
National Autonomous High Andean University of Tarma
Bio
Roberto Carlos Chuquilin Goicochea
National Autonomous High Andean University of Tarma
Bio

Published 2019-11-25

Keywords

  • Food security,
  • nutrition,
  • agrifood availability

How to Cite

Chagua Rodríguez, P., Malpartida Yapias, R. J., Torres Gutiérrez, E. R., Echevarría Victorio, J. P., & Chuquilin Goicochea, R. C. (2019). Nutritional Food Security in Peru: Agrifood Availability. Puriq, 1(02), 187–197. https://doi.org/10.37073/puriq.1.02.33

Métricas alternativas

Abstract

It is necessary to know the definition of Nutritional Food Security, under a right to food approach. FAO and national policies define it as: “Nutritional food security is the physical, economic and socio-cultural access of all people at all times to sufficient, safe and nutritious food, so that they can be used properly to meet their nutritional needs, in order to lead an active and healthy life”. This study presents the results of the descriptive analysis on Nutritional Food Security in Peru, focused on the analysis of the Agro-Food Availability component and its nutritional contribution towards the person.

Downloads

Download data is not yet available.

References

  1. Christine, F., & Claeys, P. (2014). The right to food in international law. En Encyclopedia of Food and Agricultural (pp. 1617-1624). https://doi.org/10.1007/978-94-007-6167-4_323-1
  2. CMSAN, C. M. de S. A. y N. (2013). Estrategia nacional de seguridad alimentaria y nutricional 2013-2021. Recuperado de https://www.minagri.gob.pe/portal/download/pdf/seguridad-alimentaria/estrategia-nacional-2013-2021.pdf
  3. Fano, P. (2019). Proyecto de Ley de Seguridad Alimentaria en el Perú. Recuperado 4 de noviembre de 2019, de BSG Institute website: https://bsginstitute.com/bs-campus/blog/Proyecto-de-Ley-de-Seguridad-Alimentaria-y-Nutricional-en-el-Peru-119
  4. FAO, O. de las N. U. para la A. y la A. (2019a). Indicadores de la seguridad alimentaria. Recuperado 5 de noviembre de 2019, de http://www.fao.org/economic/ess/ess-fs/indicadores-de-la-seguridad-alimentaria/es/#.XcGN4ZJKipo
  5. FAO, O. de las N. U. para la A. y la A. (2019b). Programa Especial para la Seguridad Alimentaria (PESA) Centroamérica. Recuperado 4 de noviembre de 2019, de Conceptos Básicos website: http://www.fao.org/in-action/pesa-centroamerica/temas/conceptos-basicos/es/
  6. Figueroa, P., Dixis. (2005). Seguridad alimentaria y nutricional. Determinantes y vias para su mejora. Revista Salud Pública y Nutrición, 6(1). Recuperado de https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=7697
  7. Fiqueroa, P., Dixis. (2003). Gobiernos y seguridad alimentaria. Revista Costarricense de Salud Pública, 12(22), 42-52. Recuperado de http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1409-14292003000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=es
  8. Gross, R., & Schoeneberger, H. (2003). Las cuatro dimensiones de seguridad alimentaria y nutricional: Definiciones y Conceptos. 1-18. Recuperado de http://www.bvsde.paho.org/texcom/nutricion/ops1055/03cap1.pdf
  9. Jiménez, A., S. (1994). Algunas consideraciones generales sobre la Seguridad Alimentaria, 1994 Ag. Presentado en Tercer Seminario Internacional de Nutrición, Riobamba, Ecuador.
  10. Minagri, M. de A. y R. (2019). Estrategia Nacional de Seguridad Alimentaria. Recuperado 4 de noviembre de 2019, de Ministerio de Agricultura y Riego website: https://www.minagri.gob.pe/portal/objetivos/68-marco-legal/seguridad-alimentaria/403-estrategia-nacional-de-seguridad-alimentaria
  11. Oshaug, A., Eide, W. B., & Eide, A. (1994). Human rights: A normative basis for food and nutrition-relevant policies. Food Policy, 19(6), 491-516. https://doi.org/10.1016/0306-9192(94)90042-6
  12. Pico-Fonseca, S. M., & Pachón, H. (2012). Factores asociados con la seguridad alimentaria en un Municipio Rural del norte del Cauca, Colombia. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 62(3), 227-233. Recuperado de http://www.alanrevista.org/ediciones/2012/3/art-4/
  13. Ramsey, R., Giskes, K., Turrell, G., & Gallegos, D. (2011). Food insecurity among Australian children: Potential determinants, health and developmental consequences. Journal of Child Health Care: For Professionals Working with Children in the Hospital and Community, 15(4), 401-416. https://doi.org/10.1177/1367493511423854
  14. Urquía-Fernández, N. (2014). La seguridad alimentaria en México. Salud Pública de México, 56, s92-s98. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0036-36342014000700014&lng=es&nrm=iso&tlng=es